Протезиране на беззъби челюсти

0
Протезиране на беззъби челюсти

Протезиране на беззъби челюсти

Идеята за преиздаване на книгата „Протезиране на беззъби челюсти“ е стара. Като председател на „Стоматологична фондация проф. Д. Свраков“ възнамерявах тя да намери своето достойно място до преиздадените класическите монографии на д-р. Д. Свраков, д-р М. Маргаритов и проф. М. Балабанов. В немалко разговори с колеги съм изразявал възхищението си от тази неостаряваща книга. Щастието да я притежавам два пъти се е редувало с нещастието тя феноменално да изчезне. Последният, трети екземпляр, който послужи за преиздаването, ми беше подарен от д-р Радичев и за щастие е все още мой.

Желанието да участвам в преиздаването на тази книга ме спохождаше многократно и след закриване на „Стоматологична фондация проф. Д. Свраков“. Аз нямах удоволствието да бъда студент на проф. Свраков, М. Маргаритов и М. Балабанов, но имах щастието да бъда студент на проф. Боян Боянов – изключително харизматична личност, човек с богата обща и професионална култура. Но това не е основната причина за преиздаването на „Протезиране на беззъби челюсти“. Причината е, че книгата на Боянов и Курляндски е труд, в който идеите и вижданията са все още актуални, дори и по-задълбочени от някои преводни книги в тази област. Ако в тази област има напредък, той не е в идеите, а е технологичен – нови по-добри отпечатъчни материали и пластмаси, по-удобни и по-лесни за употреба артикулатори, прес-индикаторни пасти и т. н.

Изказаните идеи и описаните методи в този труд и сега са актуални. И се приемат възторжено от младите колеги, които сега разбират, че такъв труд съществува. За ветераните в професията тази книга е реликва, която пазят.

Второто издание на „Протезиране на беззъби челюсти“ от Б. Боянов и В. Курляндски не се появява случайно. То е свързано със 105-годишнината от рождението на В. Курлянски и 99-годишнината от рождението на Б. Боянов.

И когато през 2012 г. факултетът в Пловдив беше посетен от д-р Олег Клюев и проф. А. Перегудов със задача от ученика на проф. Курляндски  – проф. Игор Лебеденко за организиране на обща научна конференция по повод 105-годишния юбилей, моята реакция беше спонтанна: дошло е времето за преиздаването на този колективен труд.

Тук е моментът да изкажа благодарността си към тези, които подкрепиха това начинание: проф. Игор Лебеденко,  Българската Академия по Естетична Стоматология, декана на факултета в гр. Пловдив – доц. Г. То­доров и др.

Благодаря на представителите на Кер (г-жа Красимира Митикова), на ГлаксоСмитКлайн (лекарства без рецепта), на д-р Р. Згуров (Сидент), на г-н Георги Мутафов (Микромотор), на г-н Димитър Бистрев (МТЛЗ Бистрев Груп ООД).

За разлика от книгите, които „Стоматологична фондация проф. Д. Свраков“ преиздаде, тази книга няма да бъде безплатна. Незначителната цена, на която тя ще се предлага ще ни позволи съвместно с тези, които ще имат удоволствието да я притежават, да участваме заедно в едно благородно дело – да осигурим средства за паметник на проф. Боян Боянов по повод 100-годишнината от неговото рождение през 2014 година.

Паметта на родителите и на учителите е свята и трябва да се зачита.

проф. Хр. Кисов


Поръчай тази книга


  • Година: 2013
  • Издателство: Непрекъснато усъвършенстване
  • Страници: 376
  • Корица: мека
  • ISBN 978-619-90147-1-4

Вашият коментар